Szybkie ciasto

  • Tyle ile zaważą jajka, daj:
  • mąki, cukru, tłuszczu

Czyli jeśli jajka ważą (przykładowo) 10 dkg to daj po 10 dkg mąki, cukru i tłuszczu.

  • dodaj łyżkę (lub mniej) proszku do pieczenia.

Opcjonalnie: daj migdały lub kokosa (tak najlepiej) zamiast części mąki.

Zdjęcie dodam. 🙂 Może nawet dziś. Ale następnym razem. Świątecznie ciasto zostało blitzem rozparcelowane między trzy rodziny. 🙂

 

Składniki zmieszaj, zmiksuj nawet, aż będą odpowiednio “ciastnej” konsystencji. Piecze się w piekarniku, ca. 50 minut na 180*C.

 

Z braku lepszej nazwy, “szybkie ciasto”, bo robi się to bardzo szybko. Skąd przepis? Nie wiem. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s