Porterówka

Przepis dzięki kumplowi z pracy – pozdro Wiktor! – który – o ironio! – podrzucił mi go jako “kukułczankę”. 🙂 Zatem autorem tego wpisu jest właściwie Wiktor. 🙂

Alkohol sprawdzony, dobry. 🙂 Na dniach będę próbował na Koźlakach.

Składniki

0,5l spirytus
3 x 0,5l piwa PORTER (np. Żywiec Porter)

Doprawianie:
Pół szklanki cukru
1 lub 2 saszetki cukru waniliowego

Produkcja

Przy pierwszej produkcji zalecam dodanie 1 saszetki cukru waniliowego i ¼ szklanki cukru

  • Wszystko na minimalnym ogniu w wielkim garze wymieszać do momentu rozpuszczenia cukrów. (będzie się bardzo pienić ale to normalne)
  • Odłożyć na bok, aby piana opadła.
  • Przelać do butelek i mrozić przez minimum 48h.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s